Начало / Новини / Календар / Богословският факултет на Софийския университет ще отбележи празника на висшите богословски школи

Богословски факултет

На 30 януари 2024 г. Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи паметта на светите Трима светители - св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов.

Празникът на богословската наука и духовните школи е установен през 1936 г. по решение на Първия събор на висшите православни богословски школи от цял свят, състоял се в гръцката столица Атина.

Традиционно, настоящи и бивши студенти на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се съберат в най-старата висша родна богословска школа на 29 януари в 17 часа за празнична вечерня. На 30 януари богослужението ще започне в 8 ч. с празнична утреня, а Божествена Архиерейска Литургия ще бъде предстоявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит †КИПРИАН.

Тържеството на богословското знание продължава с академична лекция: „Иисус Христос като Учител: Опит за педагогически прочит на евангелския текст“, изнесена от гл. ас. д-р Полина Спирова в Аулата на Богословския факултет в 11:30 ч.