Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / На 4 септември 2023 г. екипът на Стопанския факултет на СУ, съвместно с Филиал Бургас, Британското посолство и Община Бургас, официално откри първото издание на лятната школа Marine Renewable Energy Academy

   

10.09.2023

1

 

На 4 септември 2023 г. в гр. Бургас екипът на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с екипа на Филиал Бургас на Университета, Британското посолство в България и Община Бургас, официално откри първото издание на лятната школа „Marine Renewable Energy Academy”. Инициативата е организирана от гл. ас. д-р Мария Трифонова, координатор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет.

 

7

 

„Това е първото обучение от серията Black Sea Energy School, с която Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще надгради върху досегашния си опит в енергийното образование“, заяви деканът на факултета доц. д-р Атанас Георгиев. „Вярваме, че с това обучение ще дадем възможности за повече енергийно сътрудничество в региона на Черно море, в който има редица възможности и предизвикателства.

 

2

 

“В откриването на академията с видеообръщение се включи и посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън. Той приветства участниците и лекторите и пожела успешно провеждане на събитието.В обучението участват лектори от водещи академични центрове във Великобритания и други държави с опит в тази сфера: проф. д-р Маурицио Колу, водещ експерт в инженерните науки за офшорни ВЕИ мощности – катедра NAOME, университета Стратклайд, Глазгоу; д-р Шринивас Срирамула – лектор с богат опит от Университета на Абърдийн; проф. д-р Мария А. Петрова, български учен от Университета Джорджтаун в САЩ; д-р Ан Велентурф, ключова фигура в програмата за възстановяване на ресурси от отпадъци в университета в Лийдс; д-р Нилс-Ерик Клаузен, доцент от Техническия университет на Дания, с експертиза за отраженията върху околната среда по време на фазите на планиране и развитие на офшорни вятърни паркове; д-р Рейчъл Браун, ръководител на морското планиране в Организацията за морско управление към правителството на Обединеното кралство; датският практик Йорген Нелемозе с лекции за финансовите, инвестиционните и рисковите аспекти на проектите за офшорна вятърна енергия; гл. ас. д-р Мария Трифонова ще води откриващия и закриващия модул на обучението.

4

В обучението се записаха над 25 представители на държави от Черноморския регион – както студенти и изследователи от академичните среди, така и редица практици от държавни институции и от компании.След приключването на обучението, участниците ще получат и сертификати, издадени от Центъра за образователни услуги към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

9

 

3

 

Източник: uni-sofia.bg