Начало / Новини / Новини и събития / Седмица на Алианса „Трансформация за Европа“ в София

   
Седмица на Алианса „Трансформация за Европа“ в София

От 26 до 30 септември 2023 г. Софийският университет е домакин на Седмицата на Алианса „Трансформация за Европа“, по време на която представители на партньорските университети ще дискутират въпроси на докторантското обучение и съвместните докторски програми, както и предизвикателствата пред висшето образование. Ще се проведат съвместни докторантски курсове, а студенти по изобразително изкуство от Софийския университет и Университета на Силезия (Полша) ще работят в рамките на пленера „Памет и архитектура“.

Откриващото събитие започна с изпълнение на Студентската вокална група „Лингвакорд“ към Факултета по класически и нови филологии с ръководител гл. ас. д-р Вълчан Вълчанов и бе открито от Лидия Семерджиева, която е координатор на проекта и на българския екип в проекта Transform4Europe - T4EU.

5

Проф. Мария Стойчева, функционален ректор международна дейност, поздрави всички участници в Седмицата на Алианса „Трансформация за Европа“. Тя посочи, че е щастлива да ги приветства именно в Софийския университет, който е най-добрият изследователски университет в страната, в седмицата преди тържественото отбелязване на 135-годишнината на Софийския университет – най-старият и престижен университет в България.

6

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев приветства присъстващите с „Добре дошли!“ и припомни накратко историята на Софийския университет, предизвикателствата през изминалите години и перспективите пред него.

2

Събитието продължи с работа на участниците и представяне на докладите в различните групи.

Повече за програмата на Седмицата на Алианса „Трансформация за Европа“ може да прочетете тук .

9

Алиансът „Трансформация за Европа“ (Transform4Europe - T4EU): Европейският университет за предприемачи на знанието; Еразъм+ Европейски университети - EPP-EUR-UNIV-2020; Проект No 101004048) се състои от седем университета от различни региони в Европа. В него първоначално са включени Университетът Саарланд (Германия), Университета на Аликанте (Испания), Естонската академия на изкуствата (Естония), Университетът на Силезия в Катовице (Полша), Софийският университет „Климент Охридски“ (България), Университетът в Триест (Италия) и Университетът Витаутас Мгнус (Литва). От тази година към него се присъединяват нови партньори – университетите „Приморска (Словения), „Жан Моне“ (Франция) и „Католика“ (Португалия).

10

Партньорите от T4EU са си поставили амбициозната цел да изградят нов тип транснационално междууниверситетско сътрудничество. Научните и образователни дейности на Алианса са насочени към следните три изследователски области: цифрова трансформация и интелигентни региони; трансформация на околната среда и устойчивост; обществена трансформация, изграждане на общност и включване.

12