Начало / Новини / Новини и събития / Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

   
Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от Богословския факултет със 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ учебните занятия се провеждат в часовете по религия с ученици от I до IV клас. От текущата учебна година базов учител по религия е Елена Дюлгерова, която обучава 120 ученици, разпределени в 6 групи.

На 15 април 2024 г. пред учениците от първи и втори „в“ клас, включени в часовете по религия, се проведоха уроци от стажантската практика на студентите по богословие от IV курс. Тази година десет студенти провеждат практиката си в това основно училище.

Студентката Надежда Мирчева представи пред учениците урок за прошката. Неин помощник беше мечето Добродушко, което научи децата на смисъла и значението на вълшебните думички „Простено-прости“. Малките ученици по време на практическите дейности нарисуваха по едно свое слънчево цвете, под което написаха научените вече от урока думички. Своите рисунки те отнесоха у дома, за да ги покажат на своите родители и да приложат на дело новите знания.

Урокът за втори клас на студента Свилен Калицов беше посветен на темата „Доброто в мен“. Учениците бяха поставени пред реални житейски ситуации и разделени на две групи, обсъждаха конкретна задача за решаване на практически казуси от човешките взаимоотношения. И двете групи избраха действия, с които да помогнат на човека в нужда или да възстановят правдата. Стажант-учителят обясни, че изборът на доброто е заложен в нашата съвест и трябва да внимаваме и да отделяме време, за да се вслушваме в нея.

Учениците приеха с радост новите учители и показаха усвоените досега знания като отговаряха на различни въпроси на стажантите.

През следващата седмица в часовете с първи и втори клас предстои да бъдат представени уроци на тема: „Цветница“ и „Чудесата на Света Богородица“ от студентките Ани Чепилова и Христина Христова.

Съдържанието и целите на уроците се подготвят от студентите, съобразно одобрените от МОН програма и учебници по религия, с което стажантите се подготвят и за своите държавни изпити за придобиване на необходимата квалификация и педагогическа правоспособност.