Начало / Новини / Новини и събития / Испанският изследовател Мануел Хосе Карпинтеро гостува на Софийския университет

   
Испанският изследовател Мануел Хосе Карпинтеро гостува на Софийския университет

Признатият като един от 50-те най-велики учени в света за миналата година от престижния „Клуб на изследователите“ в Ню Йорк (The Explorers Club) Мануел Хосе Карпинтеро заедно с двама колеги преподаватели и шестима ученици по програмата ERASMUS посети музея по палеонтология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт.

Испанските гости разгледаха музея с прочутия екземпляр на хоботен бозайник – дейнотериум, след което се запознаха с историята на българските полярни изследвания и дългогодишните приятелски връзки с испанските антарктици.

Учениците проявиха голям интерес към импровизираната изложба на екземпляри от безгръбначната фауна от Южния залив и вкаменелости от скалите на о-в Ливингстън.

1-BAI_ES_3

Проф. Христо Пимпирев подари своята книга „Антарктически дневници“ в превод на испански на всеки един от гостите, а той получи ценен екземпляр от книга, описваща 10-годишнината от изследванията на Астрономическото и географско дружество на Сиудад Реал, Испания.

1-BAI_ES_2

В книгата се описва историческото плаване на ветроходната яхта „Санта Мария“, в което участва Мануел Хосе Карпинтеро, която през 2005 година достига 66° южна ширина. По време на пресичането на пролива Дрейк корабчето успява да се справи с 14-метрови вълни и завършва успешно прекосяването на Южния полярен кръг в двете посоки.

Испанските гости ще останат една седмица в България и това е първото им запомнящо се посещение в полярните потайности на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.