Начало / Новини / Новини и събития / Студентите на Азербайджанския център участваха в литературна вечер, посветена на Новруз и Благовещение

   
Студентите на Азербайджанския център участваха в литературна вечер, посветена на Новруз и Благовещение

За втора поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Литературният клуб "Люлин" към Културния център "Люлин" – Столична община, проведоха литературно-поетична вечер, посветена на азербайджанския празник Новруз и българското Благовещение. На събитието присъстваха поети от Литературния клуб "Люлин" и любители на поезията.

Събитието откриха ръководителят на Културния център Йорданка Костова и ръководителят на Литературния клуб Димитър Милов, които изразиха удоволствието си, че този двоен празник се превръща в хубава традиция.

1-4

София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет, представи трихилядолетните традиции на Новруз и разказа колко е специален този празник за азербайджанците и за честването му, което продължава един месец.

1-2

Азербайджанско-българска литературно-поетична вечер се превърна в хубаво преживяване, на което поетите от литературния клуб рецитираха творбите си за пролетта и Благовещение на български език, а студентите-тюрколози Саша Здравкова, Катрин Никова и Калоян Иванов рецитираха стихотворения на азербайджански поети Низами Гянджеви, Аббас Саххат и Насими на азербайджански език с превод на български, както и стихотворението на татарски език на Габдулла Тукай. Студентката Никол Георгиева представи азербайджански танц.

1-8

Снимки: Център за азербайджански език и култура