Културата вкъщи

 

В светлината на продължаващата пандемия на COVID-19 заобикалящата ни среда се променя динамично. Всеки индивид възприема по различен начин текущите промени, поради специфичните личностни възприятия в стресови ситуации. Голяма част от аудиторията дори не е изпадала в сходно положение, което довежда до специфични последици в зависимост от психиката на всеки и заобикаляща го среда. Промяната, породена от случващото се и от огромното количество информация, води до чувство на стрес и притеснение от неизвестното, което всъщност е напълно нормална реакция. В допълнение с наложените мерки, променените дневни навици и ограничаване на свободното придвижване се поражда усещане за потиснатост, чувство на безсилие и безпомощност. Постоянният страх, който възниква в населението по време на подобен тип кризисна ситуация, може да доведе до дългосрочни последици в обществото, които да се изразят чрез допълнително влошаването на локалната икономика. Затова от съществено значение е грижата за душевното здраве по време на епидемията.

Физическата изолация променя цялостно възприятията на хората като изостря определени техни сетива. Нарушаването на всекидневния ритъм, включващ работната среда, комуникацията с колегите и динамиката на случващото в променената обстановка, обикновено бива замествано с огромно количество време прекарано пред компютърния екран в допълнение с големи порции новини с надежда за положително бързо развитие на настоящата ситуация. В голяма част от случаите се наблюдава точно обратният ефект, поради лавинообразното разпространение на различни слухове и дезинформация относно коронавируса. Понякога крайният резултат на настоящата изолация събужда усещане за досада, самота или дори депресия. С цел защита на менталното здраве специалистите в областта на здравеопазването съветват всеки да продължи да спазва дневния си график, като за целта започва стандартно своя работен ден и дори предварително се подготвя за него с привеждане в приличен външен вид. В допълнение рязкото увеличено време, което аудиторията прекарва пред екраните оказва своето влияние на емоционалното състояние и може да бъде подобрено с необходимите практики за разтоварване. Препоръчително е използването на съществуващите ресурси и капацитета на онлайн пространството, също така и за положителни преживявания, които биха спомогнали за справяне с настоящата ситуация и създаване на стабилност. Почивките от непрекъснатото следене на информационния поток, включително и от социалните мрежи, са грижи и за душевно здраве.

Психичното състояние е свързано със социалните потребности, голяма част от които за съжаление в настоящата ситуация са силно ограничени, но посредством виртуалната среда палитрата от възможности се променя значително. Един алтернативен начин е досегът до целия спектър на културата. Поради развилата се ситуация в съответствие с предприетите мерки множество музеи затвориха своите врати за посещение. Променената среда дава способ на културните институции да останат отворени за желаещите посетители, макар и под една по-различна форма, а именно посредством виртуална разходка. По този начин се предоставя една съвсем нова перспектива за аудиторията, на която е предоставена възможност да се докосне до множество световни културни забележителности, сред които се нареждат:

·       Лувърът – Париж

·       Британският музей – Лондон:

·       Ермитраж – Санкт Петербург:

·       Музей на историята на космонавтиката – Москва:

Предимството, което предоставя онлайн средата, се изразява в това, че във всекидневието си аудиторията най-често се докосва до българското изкуство, а днес творчеството на световно известни художници, като например Винсент ван Гог, Пабло Пикасо, Клод Моне и редица други „пристигат на гости“ в собствения й дом. Това вълнуващо преживяване поражда теми за разговор и дискусии с близките, с които прекарват по-голямата част от денонощието.

Освен разнообразните виртуални разходки в музеите, голяма част от артистите предлагат творчеството си абсолютно безплатно в своята съпричастност към обществото, чрез качване на различни театрални постановки и оперни спектакли онлайн. Различни предложения са достъпни на следните сайтове:

·       Театър „Възраждане“

·       Народен театър „Иван Вазов“

·       Большой театърМосква

Посредством различни културни практики, които включват онлайн уроци, виртуални представяния на книги и др., аудиторията има възможност да надгради собствените си знания и да се разнообрази с вълнуващи преживявания. Настоящата ситуация налага отмяна на голяма част от международните музикални фестивали за цялата текуща година и именно посредством виртуалната среда, докато феновете са в очакване да се срещнат отново със своите любими изпълнители, могат да се насладят на техни виртуални изяви, като например благотворителния концерт „Един свят: Заедно у дома“.

Ситуацията, създадена от коронавируса, провокира културата да се трансформира, за да отговори на новите предизвикателства и отново да се въвлече в помощ за опазване на духовното състояние на аудиторията. И докато всички сме в очакване да възстановим обратно нормалния си ритъм, използвайте времето пълноценно – разходете се виртуално!