Начало / Новини / Календар / Среща на CERN с представители на българската индустрия и наука

Аула

Генералният директор на CERN, проф. Ролф Хоер, ще открие в Софийски университет среща на представители на българската индустрия и водещи експерти на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN). На нея ще бъдат представени условията и правилата за участие на фирми в тръжни процедури за доставка на продукти и услуги за CERN и за трансфер на нови технологии и знания към икономиките на страните членки.

Форумът се организира от Министерство на образованието, младежта и науката и Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Участие във форума ще вземе Генералният директор на CERN проф. Ролф Хойер.

CERN (http://public.web.cern.ch/public/) е междуправителствена европейска организация, в която членуват 20 държави, включително България. Задача на организацията е да изгражда и поддържа уникална научна инфраструктура за провеждане на изследвания в областта на физиката на елементарните частици. Тази инфраструктура се използва от над 10 000 учени от цял свят. Основната мисия на ЦЕРН е да развива човешкото познание за структурата на материята и Вселената, да разработва нови технологии, да готви и обучава бъдещите учени и инженери на Европа и да обединява хора от различни страни и култури в работата им за прогреса на човешката цивилизация. CERN е и възложител на многобройни обществени поръчки за доставка на стоки и услуги, пряко касаещи бизнеса. В организацията е създаден Център за трансфер на знания и технологии http://knowledgetransfer.web.cern.ch/.

Целта на форума в Алма Матер е да засили връзката между ЦЕРН и българската индустрия и да улесни участието на наши фирми в предстоящите тръжни процедури и директни покани. На срещата ЦЕРН ще представи възможностите за получаване на индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги, както и за трансфер на технологии и know-how към България. От българска страна ще бъдат представени възможностите и интересите на българската индустрия за изпълнение на подобни поръчки и за внедряване на иновации и технологии, разработени в ЦЕРН. Един от акцентите на срещата ще бъдат медицинските приложения на разработваните в ЦЕРН технологии. Специално внимание ще бъде отделено на адронната терапия – нов метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йонни (например, въглеродни) снопове. При него се използва свойството на тежките заредени частици да отдават почти цялата си енергия в много тясна пространствена област. Това позволява да се атакува туморното образувание с минимално увреждане на околните тъкани. Вече има изграден с помощта на ЦЕРН център за адронна терапия в Италия, предстои да бъде открит такъв център и в Австрия.

Форумът в Аулата на СУ ще бъде открит от генералния директор на CERN проф. Ролф Хойер в 14.30 часа на 28 ноември. Преди официалното откриване проф. Хойер ще има срещи с българския премиер Бойко Борисов и със съветници на българския президент.

Пресконференция с представителите на медиите ще се проведе от 18.00 до 19.30 часа на 28 ноември в Аулата на СУ.

За допълнителна информация можете да се свържете с Г-жа Елеонора Гецова на електронен адрес: elor_66@abv.bg

СРЕЩА НА CERN С БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ И НАУКА

28-29 НОЕМВРИ 2012,

Аула на Софийски университет, Ректорат

ПРОГРАМА

/ПРОЕКТ/

28 НОЕМВРИ 2012

14.00-14.30 Регистрация
14.30-15.00

Откриване:

- Представители на Министрество на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на образованието, младежта и науката, Народното събрание на Република България и на ПКОМС в 41 НС

- Ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

15.00 - 15.30

15.30 - 16.00

16.00 - 16.30

16.30 - 17.00

17.00 - 17.30

18.00 - 19.30

ЦЕРН - проф. Ролф Хойер, генерален директор

Политика за трансфер на знание и отворени лицензи на CERN. (Джовани Anelli)

Кафе-пауза

Правила за възлагане на обществени поръчки и процедури - стратегия и политика (Anders Unnervik)

От физиката в медицината, Големият адронен терапия - Manjit Dosanjh

Пресконференция

29 НОЕМВРИ 2012
09.00 - 09.20 Потенциала на българските фирми. КРИБ

09.20 - 10.40

10.40 – 11.00

11.00 - 11.30

11.30 – 12.00

 

Технологични паркове. Е. Панайотова, Технопарк-София

Потенциал на българските фирми. Представител на БСК

Кафе пауза

Възможности за българските фирми да доставят продукти и услуги на CERN. Елеонора Гецова, Връзки на ЦЕРН с индустрията в НИС на СУ и представител на БАН

12.00 - 13.00

Дискусия

Модератор: Божил Добрев, Софийски университет

 

CERN delegation:

  1. Rolf Heuer, CERN Director General
  2. Giovanni Anelli – Group Leader, Knowledge Transfer (KT) Group
  3. Anders Unnervik – Head, Procurement and Industrial Services Group
  4. Manjit Dosanjh – CERN’s Life Sciences Advisor and KT Deputy Group Leader

Адронната терапия е нов метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йонни (например въглерод) снопове. При този метод се използва свойството на тежките заредени частици да отдават почти цялата си енергия в много тясна пространствена област. Това позволява да се атакува туморното образувание с минимално увреждане на околните тъкани. В приложения материал има информация за изградения с помощта на ЦЕРН център за адронна терапия в Италия, както и за изграждащия се в Австрия нов такъв център.

За политиката за трансфер на технологии и знания на ЦЕРН погледнете: http://ktfiles.web.cern.ch/ktfiles/Knowledge-Transfer-2011.pdf