Начало / Новини / Календар / Нощи с Шулц

Полски институт, ул. Веслец 12

Прожекция на филма „Улица Крокодилска” (реж. братя Куей) и „Трактат за манекените” (спектакъл на театър Вершалин). Преди филма – лекция на Агнешка Таборска.

Бруно Шулц (1892-1942) – писател, художник, автор на рисунки, график, роден в семейството на полонизирани евреи. Целият му живот преминава в Дрохобич, малко градче (тогава полско, днес украинско) недалеч от Лвов. За него родния град е центъра на света, той е негов внимателен наблюдател и го увековечава в прозата си. Загива при трагични обстоятелства на 19 ноември 1942 г.

Запазеното литературно наследство на Бруно Шулц е сравнително скромно като количество, но много оригинално. Ценители на неговата проза са били Бохумил Храбал, Данило Киш, Милан Кундера, Джон Ъпдайк, Филип Рот, Дж..М. Кутси. Отделна форма на изказ са рисунките на Шулц. С помощта на рядко използвана графична техника cliché verre той подготвя серия гравюри. Разработва цикъл рисунки, илюстриращи първото издание на "Фердидурке" на Витолд Гомбрович и към своите разкази от книгата "Санаториум Клепсидра".

До 7 декември в Полския институт можете да видите документалната изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето”. Изложбата, включваща 27 табла, разказва за живота и творчеството на Бруно Шулц, представя откъси от най-известните му творби – „Канелените магазини” и „Санаториум „Клепсидра”, цитати от кореспонденцията му с най-изтъкнатите личности в полската култура, в т.ч. Витолд Гомбрович, Ст.И.Виткевич-Виткаци, снимки от родния му Дрохобич и репродукции на рисунките му.

В Института ще можете да видите също и специално докараното копие на единствената маслена картина на писателя "Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка”, 1920.