Начало / Новини / Календар / Национален конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” 2009

Аула

На 30 март 2009 г. ще са известни първите финалисти на националния конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” 2009

stena

Какво е общото между инфрачервената спектроскопия в медицината, извънгалактичната астрономия, математическото моделиране и зрителните стимули от втори порядък?

Това са някои от темите, които ще бъдат представени забавно и на разбираем език в рамките на три минути в понеделник, 30 март в Аулата на СУ „Кл. Охридски” – начало 11 ч. Автори на тези истории са самите учени - от университети (Техническия университет, Софийския университет, Университета за архитектура, строителство и градоустройство, Химико технологичния и металургичен университет в София), от Институт по фуражните култури в Плевен, Националната астрономическа обсерватория в Рожен, различни институти на БАН. Те са регистриралите се участници за Първи кръг в София на конкурса Лаборатория за слава Феймлаб, организиран от Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Сред тях ще бъдат избрани първите финалисти за Националния финал на конкурса, който ще се проведе в София на 11 май в Театър „София”. Към тях по-късно ще се присъединят финалистите, които ще бъдат избрани на кастингите във Варна (4 април) и Пловдив (11 април).

Жури на Първи кръг в София в понеделник ще бъдат:

  • Ивайло Славов – физик-метеоролог в ТВ-МЕТ, комуникатор на науката с опит от телевизионни и други публични прояви, насочени към ангажиране на детска и широка аудитория, активен член на Форум Демокрит
  • Георги Балджиев – специалист биолог в Института по ботаника при БАН, Носител на 3та награда и Наградата на медиите на Лаборатория за слава Феймлаб 2007
  • Ирен Филева – старши редактор в Българското национално радио Програма „Хр. Ботев”
  • Светлана Белчева – ПР Мениджър на дигитална медийна компания Нетинфо

Критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатите са Съдържателност (научна достоверност), Достъпност (разбираемост за неспециалисти) и Обаяние (комуникативност с публиката).

Успоредна комисия от Софийска вода ще изберат носителя на специалната награда, учредена от дружеството за комуникация на научна тема.

baner-treva

Водеща на събитието е актрисата от Младежки театър „Николай Бинев” и преподавател в НАТФИЗ Ангелина Славова, която е и един от обучителите в Майсторския клас, в който избраните на кастингите финалисти ще бъдат подготвени преди националния Финал. Входът за публика е свободен, като на Финала публиката ще трябва да даде и своя вот за любимец.

Лаборатория за слава Феймлаб се провежда едновременно в 10 страни в Европа и води към Международния финал на победителите, който ще се проведе в град Челтнъм в Обединеното кралство на 6 юни в рамките на Фестивала на науката – създател на формата Феймлаб. Тази година ще се проведе вторият международен финал, след като през 2007 г. хърватският химик Марко Кошичек спечели международното жури и публиката със своята тема за „Феромоните – молекули на любовта”.

В България конкурсът се провежда за трета година. След биолога от БАН Росен Угринов („Йонните канали – комуникатори в ушната мембрана”, 2007) и физика от СУ „Кл. Охридски” Венелин Кожухаров („Частицата неутрино – ключ към разгадаване на произхода на вселената”, 2008) още един млад български учен ще стане „Новото лице на науката в България”.

baner-voda

Партньори в конкурса, наред с Британски съвет и Министерство на образованието и науката, са Държавният културен институт към Министерство на външните работи на Р България, СУ „Свети Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, ТУ Варна, Форум Демокрит, Столична община, Съюзът на учените в България, Софийска вода, издателство Сиела, БНТ и дигиталната медийна компания Нетинфо.

Конкурсът „Лаборатория за слава Феймлаб” е част от регионалния проект на Британски съвет „Красива наука”, който се осъществява в 9 страни от Югоизточна Европа и Обединеното кралство. В България „Красива наука” се провежда в партньорство между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.

Основни дати на конкурса:

30 март (понеделник) - Първи кръг София, Аулата, СУ „Свети Климент Охридски”

4 април (събота) - Първи кръг Варна, зала 114 "Проф. Емил Станчев" в Машиностроителния факултет, ТУ Варна

11 април (събота) - Първи кръг Пловдив, Театрален салон, ПУ „Паисий Хилендарски”

11 май (понеделник) - Финал България

6 юни (събота) - Международен финал, Челтнъм, Англия

За контакт с бивши участници и финалисти в конкурса, моля да се свържете с нас.

За повече информация:

Дияна Запрянова, Мениджър „Публични комуникации и маркетинг”, Британски съвет
тел. 942 4210; 0887 424210
е-mail: diana.zapryanova@britishcouncil.bg