Начало / Новини / Календар / Mеждународен семинар „Синтактично анотирани корпуси и лингвистични теории“

Конферентна зала, Ректорат

На 13 и 14 декември 2013 г. в Огледалната зала на СУ „Св. Кл. Охридски“ ще се проведе дванайсетото издание на международния семинар „Синтактично анотирани корпуси и лингвистични теории“ (Treebanks and Linguistic Theories –TLT12). Съ-организатори на събитието са: Петя Осенова (България), Сандра Кюблер (САЩ) и Мартин Фолк (Швейцария).

Тема на семинара са синтактично анотираните ресурси (treebanks) за различни езици: начин на създаване, трансфер на знания, приложения (машинен превод, обучение и др.), автоматизиране на различните процеси и др. От тази година Гугъл започва използването на такива ресурси за различните езици, за да подобри услугата си на машинен превод, което също доказва важността на тези ресурси. Синтактично анотираните ресурси са в основата на разработването на софтуерни модули за анализ на естествените езици. За българския език съществува такава база от синтактични описания повече от 10 години – Бултрибанк (www.bultreebank.org). До момента тя е била използвана за много приложения. Самата база се развива непрекъснато с цел покриване на повече видове текстове и за прилагане в различни задачи.

На събитието ще бъдат представени две поканени лекции: на Антонио Бранко (Португалия) и на Щефани Дипер (Германия). Антонио Бранко е ръководител на групата по компютърна лингвистика и обработка на естествения език към Университета в Лисабон, а Щефани Дипер е един от утвърдените специалисти по разработване на средства и ресурси за различни варианти на езика.

Участниците са от различни държави: България, Полша, Чехия, Индия, САЩ, Германия, Холандия, Швейцария, Норвегия, Швеция, Италия, Финландия.

Повече информация за събитието можете да намерите тук .