Начало / Новини / Новини и събития / Министърът на вътрешните работи се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“

   
Министърът на вътрешните работи се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“

На 9 май 2024 г., Деня на Европа, в Конферентната зала в Ректората министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна със студенти и преподаватели от катедра „Регионално развитие“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет.

На срещата присъстваха и заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д.н. Климент Найденов, под чието ръководство се се обучават студентите от Катедра „Регионално развитие“, отличи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с грамота за изключителен принос и сътрудничество в областта на регионалната сигурност.

1-1

През изминалата една година в Софийския университет бяха акредитирани няколко магистърски програми с изключителна важност в сферата на регионалната сигурност. Това са специалностите „Геопространствено разузнаване и анализи“, „Комуникационни технологии в сигурността“ и „Гео-информационни технологии при управлението на кризи“, каза проф. Найденов.

1-5

Той допълни, че съвместно с екипа на МВР е поставен фокус върху реализирането на обмен на опит между експертите на министерството и преподаватели от Геолого-географския факултет, както и провеждането на стажове за студентите от тези магистърски програми, с което да бъде осигурена възможност на младите хора да придобият практически опит в реална среда.

1-2

Министър Стоянов коментира нарастващите предизвикателства, свързани с осигуряването на сигурността на региона на Европейския съюз. „Днес, когато отбелязваме Деня на Европа, ние не само празнуваме мира и единството, които Европейският съюз символизира, но и подчертаваме нашата ангажираност към обезпечаването на сигурността в региона. Сътрудничеството на нашата институция със Софийския университет подчертават колко е важно да се интегрират академичните знания и практическият опит в областта на сигурността“, каза министърът и допълни, че през последните години сме свидетели на все повече конфликти в международен план и на свързаните с тях последствия, като мигрантски кризи и повишена заплаха от тероризъм в отделни региони.

1-6

С навлизането на съвременните комуникационни и компютърни технологии в системите за осигуряване на сигурността, за МВР е от голяма важност да разполага с добре подготвени и висококвалифицирани инженери и специалисти, които да проектират, внедряват и поддържат тези системи. С тази съвместна инициатива със Софийския университет ние имаме за цел да осигурим на студентите и на младите хора в страната не само познания, но и практически опит в тези изключително актуални области от нашето ежедневие. Студентите ще имат възможност да се запознаят отблизо с работата на нашата институция, с възможностите за професионално развитие, като по този начин разчитаме да задържим повече млади специалисти в страната ни“, допълни министър Стоянов.

Освен обмяна на опит и стажове по различните магистърски програми от катедра „Регионална сигурност“, екипите на двете институции стартират работа по създаване на бакалавърска програма в направление 9.1. „Национална сигурност“, където сътрудничеството между Геолого-географския факултет на Софийския университет и Министерството на вътрешните работи ще бъде от изключителна важност, особено за осигуряване на практически занятия в тази област.

1-3