Начало / Новини / Новини и събития / Български географски фестивал се проведе в Бургас

   
Български географски фестивал се проведе в Бургас

На 27 и 28 април 2024 г. Бургас бе домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България. Ежегодното културно-образователно събитие е посветено на познанието за Земята, геопространствените технологии и опазването на околната среда.

Участници във фестивала са ученици, учители, студенти, учени и любители на географията. Всяка година фестивалът се провежда в различен град на България. Фестивалната програма включва изложби, конкурси за ученици, студенти и учители; научно-популярни презентации на изявени личности, ученически и студентски състезания и др.

1-3

Фестивалът се организира от община Бургас, Географ БГ, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (Геолого-географски факултет и Филиал на СУ в Бургас“ и Българско географско дружество. Събитието бе посетено от над 500 участници от цялата страна. Събитията от фестивалната програма се проведоха в новия Конгресен център на Бургас, Търговската гимназия, Регионалната библиотека и Морската градина. Участници във фестивала бяха ученици, учители, студенти, учени и любители на географията.

1-1

В навечерието на фестивала на 26 април в Библиотеката се проведоха няколко събития, посветени на географията: кино вечер с документални филми на журналиста и пътешественик Живко Константинов за Антарктида от 18.30 часа, откриване на изложба и представяне на книга за Света гора – Атон.

В първия ден на Българския географски фестивал - 27 април по време на церемонията за официално откриване участниците бяха приветствани от проф. дн. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет, Димитър Николов, кмет на община Бургас, проф. д-р Румен Пенин, председател на Организационния комитет и проф. д-р Стоян Недков, зам.-председател на Българското географско дружество и зам.-директор на НИГГГ на БАН, Петя Петрова, началник на РУО Бургас. В същия ден се проведоха три тематични географски презентации на учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – „Ако някой каже, че е невъзможно“ на доц. д-р Георги Бърдаров, „Картография, базирана на данни“ на доц. д-р Евгения Сарафова и на „Новата география“ на доц. д-р Димитър Желев.

1-4

В същия ден още се проведоха презентации на пътешественика и журналист Симеон Идакиев, обучение за ГИС (в партньорство с QGIS България) и обучение на бургаския плаж за оценка на екосистемни услуги (в партньорство с НИГГГ на БАН). В следобеда се проведе отборното състезание „Географиада“ в Търговската гимназия, а в 17.30 часа в Конгресния център се проведе Студентският фестивален куиз.

1-2

В неделя – 28 април, се проведоха останалите събития: индивидуалното ученическо състезание „Разходка с изненади“, в която участие взеха над 300 деца от цялата страна. В Конгресния център се състояха географски презентации на пътешествениците като Свилен Русанов и Кристиан Кирилов. Големият завършек на фестивала бе финалът на отборното ученическо състезание „Географиада“, след което бяха обявени всички победители в ученическите и студентските състезания.

1-5

Фестивалът през 2024 г. е посветен на 100-годишнината от създаването на специалност „География“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-6
Фестивал - ковър (3)